Ziyaretçi ve Refakatçı Kuralları

Ziyaretçi Kuralları

 

ZİYARET GÜN VE SAATLERİ

 

 

KLİNİKLER 

  Ziyaret günleri her gün öğlen 13:30-14:30 akşam 19:00-20:00 saatleri arasındadır.

 

  YOĞUN BAKIMLAR

  Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri

  1.BASAMAK GENEL YOĞUN BAKIM  SAAT 13:30 - 13:45

  2. BASAMAK GENEL YOĞUN BAKIM  SAAT 13:45 - 14:00

  3. BASAMAK GENEL YOĞUN BAKIM  SAAT 14:00 - 14:15

  2. BASAMAK GENEL YOĞUN BAKIM  2 (PALYATİF) SAAT 14:15 - 14:30

 

  KORONER YOĞUN BAKIM    HER GÜN  14:00-14:30

 

 YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM  her emzirme sırasında ve hekimin uygun gördüğü zaman ve  sürelerde ziyaretçi  alınabilir.

Akşam ziyaret yoktur.

 

 

HASTANE ZİYARET KURALLARIMIZ

KLİNİKLER;

·         12 yaştan küçük çocukların hastane ortamlarında enfeksiyon alma riskleri yetişkinlerden daha fazla olduğundan hasta ziyareti yapmaları sakıncalı ve yasaktır.

·         Ziyaretlerin 15 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilecektir. Ziyaret süresi dolduktan sonra ve ziyaret esnasında servisler sorumlular tarafından kontrol edilir ve ziyaretçilerin servisleri boşaltmaları sağlanır.

·         Hastanın durumu hakkındaki ön bilgiler ilgili kattaki hemşireler tarafından verilecektir. Hastanın durumunu öğrenmek isteyen hasta yakınları için gerekirse hastanın hekimi ile bağlantı kurulacaktır. Hekim bulunamaz ise, hasta hakkında tıbbi bilgi verilmez.

·         Hasta yakınlarının gribal enfeksiyon veya başka rahatsızlığı söz konusuysa hasta yakını korunma yöntemi hakkında bilgilendirilir. Hasta açısından sakıncalı olabilecek durumlarda ziyaret hekim iznine bağlıdır. Bu durum hastanın hemşiresine bildirilir. Ziyaretçi kısıtlaması ile ilgili bilgiler hemşire tarafından ziyaretçilere iletilir.

·         Hastalar açısından sakınca doğurabilecek durumlarda ve izole edilmiş hastalara ziyaretçi kabul edilmez, zorunlu hallerde ziyaretçi ve hastaya koruyucu önlemler ilgili hemşirenin ve personelin yardımı ile alınır.

·         Hasta yanına ziyaretçilerin her hasta için iki kişiden fazla girmemeleri sağlanır.

·         Ziyaretçiler yataklara oturmamaları, hastaneye ait cihaz malzemelerle temas etmemeleri konusunda çalışan personeller tarafından uyarılır.

·         Hasta dosyaları ziyaret saatlerinde bilgi güvenliği yönünden ziyaretçilerin ulaşamayacağı şekilde hemşire   tarafından muhafaza edilir.

·         Hastalarımızın sağlığı için tüm hastane binası içerisinde sigara içilmesine kesinlikle izin verilmez.

·         Ziyaret saatlerinin dışında acil yatmış hastaların birinci derecede yakınlarının hastayı ziyaret isteği karşısında hastanın hekimi ve hemşiresinin bilgisi doğrultusunda uygun görülen sürede ziyarete izin verilecektir.

·         Ameliyat sonrası tıbbi açıdan bir sakınca yok ise bir refakatçi yanında kalabilir. Birden fazla hasta yakını refakatçi kalmak istiyor ise hastanın hekimi veya hemşiresi ile görüşüp onay alınmalıdır.

·         Yatış yapıldıktan sonra değerli eşyalarınızı refakatçilerinize teslim etmeniz, eğer refakatçiniz yoksa kat hemşirelerine imza karşılığında teslim etmeniz uygun olacaktır. Hastane yönetimine teslim edilmeyen hasta eşyalarından hastane yönetimi sorumlu değildir. 

YOĞUN BAKIMLARDA;

  • YBU detedavi gören hasta yakınlarının, hastalarının durumu hakkında rutin olarak bilgi almalarını ve tedaviyi takip edebilmelerini sağlamak amacıyla yapılan uygulamalar hasta yakınlarına anlatılır,
  • Hasta yakınlarının hastanede sürekli beklemelerine gerek yoktur. Hastanın sağlık durumunda değişik olduğunda ya da farklı bir işlem gerektiği durumlarda telefon ile hasta yakınlarına ulaşılır.
  • Yoğun bakıma yeni yatan hastanın yanında kimse yoksa yakınları telefonla aranarak hastaneye gelmeleri gerektiği söylenir, konu kısaca özetlenir, ayrıntılı bilgi verilmez. Yakınları geldikten sonra ilgili uzman doktorundan veya yoğun bakım hemşirelerinden hastanın durumu hakkında ve ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi alabilirler.
  • Yoğun bakımda yatmakta olan hastalar için hasta yakınlarının bilgilendirilmesi sorumlu hekimi ya da YBU uzman hekimi tarafından ziyaret saatlerinde yapılır.
  • Hastaların hukuki yakını olmayan (arkadaş, komşu) kişilere bilgi verilmez.
  • Hasta bilgilendirmesi, hastanın yakınlarından başka kimsenin duymayacağı şekilde ortam hazırlanarak verilir.
  • Bilginin hasta yakını tarafından anlaşılır ve özet olması ve 5 dakikadan fazla olmamasına özen gösterilir. Hasta sayısının çok olması nedeni ile buna tüm hasta yakınlarının titizlikle uyması sağlanır.
  • Bilgilendirmeye çağrılan hastalar arasındaki sıra hasta yatak sırasıdır.
  • Bilgilendirme saati dışında bilgi almak isteyen hasta yakınlarının, hekimler bilgilendirme için müsait olana kadar beklemesi gerekir.
  • Gece acil yatışlarında, nöbetçi uzman hekimi, hasta yakınlarını bilgilendirir.
  • Gündüz mesaisinde vefat eden hasta yakınlarına ölüm haberi, telefon ile hasta yakını çağrılarak hastanede YBU sorumlu hekimi, uzman doktoru tarafından verilir.
  • Gece nöbette vefat eden hasta yakınlarına telefon ile vefat haberi nöbetçi doktoru  tarafından verilir.
  • Yoğun bakım ünitelerinde görev yapan yardımcı personel ve sekreterler hasta ve hasta yakınları ile verilen talimatlar dışında iletişim kuramazlar.
  • Hastalarımızın kritik özel durumlarından dolayı yoğun bakım doktorunun izniyle hastane yönetimi tarafından belirlenmiş saatlerde birinci derece hasta yakınlarının kısa süreli ziyaretine izin verilmekte ve çocuk ziyaretçi (15 yaş altı) alınmamaktadır.
  • Hasta ziyaretçisinin yoğun bakıma girmeden önce el antiseptiği kullanması sağlanır.
  • Hasta yoğun bakımda hemşire gözetiminde 5-10 dakika ziyaret edilir, ancak acil durumlarda yoğun bakımdaki ziyaret daha erken kesilir.
  • Hasta sahipleri hastanın ihtiyaçları ile ilgili bilgileri yoğun bakım hemşiresinden, tıbbi durumu ile ilgili bilgileri hastanın doktorundan alır.
  • Ziyaret sırasında yüksek sesle konuşmamalıdır, hasta yataklarına oturulmamalıdır. Yoğun bakımda fotoğraf çekmek, kamera kullanmak yasaktır.
  • Hasta ziyaretçileri her ziyaret sonunda ellerini yıkamalı veya el antiseptiği kullanarak temizlenmelidir.
  • Yoğun bakım ziyaret, giriş  ve çıkışında güvenlik görevlisi refakat eder.
  • Ziyaretçiler izolasyon önlemlerinin alındığı hastaların bulunduğu alanlara girerken enfeksiyon kontrol kurulunun belirlediği izolasyon kurallarına mutlaka uymalıdır.

 

Özellikli Hastalar İçin Ziyaretçi Kuralları 

  • Bulaşıcı hastalığı olan hastalar 
  • Doktorunun  ziyarette sakınca gördüğü hastalar  ziyaretine izin verilmez.
  • Özellikli hasta gruplarımızın (Terminal Dönem, Geriatri, Onkoloji, Yanık, Bağışıklık Sistemi Baskılanmış Hastalar, İstismara Uğramış Hastalar) ziyaret sürelerine ve ziyaretçi uygulamasına ,ilgili hastanın primer hekiminin uygun gördüğü ve tıbbi açıdan sakınca bulunmayan hastaların ziyaretine izin verilir.

 

Çocuk Hasta Ziyaretçi Düzenlemesi

  • Çocuk hastalar; kardeş ve arkadaşları tarafından Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı kurallara dikkat etmek şartıyla (Covid-19 tanısı dışındaki hastalar) ,ilgili hekimin uygun gördüğü ve tıbbi açıdan sakınca olmayan hastaların ziyaretine izin verilir.
  • Hastalık/temas öyküsü olan ( ateş, döküntü, burun akıntısı, öksürük vs.)  çocukların hastanede ziyaretçi olarak bulunması yasaktır.
  • Herhangi bir temas öyküsü ya da aktif enfeksiyon bulgusu olmayan çocukların ziyaretinde bir sakınca yoktur.
  • Yetişkin refakatinde çocuk hasta kliniklerinde ziyarette bulunabilir.

 

Herhangi bir salgın durumunda ( toplum/hastane kaynaklı) Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve/veya ünite sorumlusu tarafından veya ünitedeki acil durumlarda ünite sorumlusu tarafından veya ünitedeki acil durumlarda ünite sorumlusu tarafından ziyaretler yasaklanabilir veya ziyaret saatlerinde değişiklik yapılabilir.


10 Ocak 2024