Nükleer Tıp

Klinik Hakkında

NÜKLEER TIP NEDİR?

En basit tanımıyla nükleer tıp, hastalıkların tanı ve tedavisinde radyoaktif maddelerin kullanımıdır. Organ fonksiyonlarının değerlendirilmesi için radyoaktif maddelerin kullanıldığı nükleer tıp bölümü, hastalıkların tanısının koyulması ve uygun tedavinin düzenlenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Nükleer Tıp kliniğindeki tüm uygulamalar mümkün olan en az girişimle, güvenli ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir. Tüm işlemler radyasyon maruziyeti de hesaba katılarak hastanın faydasına olacak şekilde planlanır. Bu nedenle gebelere, gebelik ihtimali olanlara çok gerekli görülmedikçe işlem uygulanmaz.

Nükleer görüntüleme yöntemlerinde halk sağlığını olumsuz etkilemeyecek düzeydeki dozlarda radyoaktif maddeler (radyofarmasötikler) kullanılır. Radyofarmasötiklerden yayılan gama ışınlarının bilgisayara bağlı özel kameralar tarafından görüntülenmesiyle, incelenen organın fonksiyonları hakkında ayrıntılı bilgi elde edilir. Nükleer Tıp Kliniklerinde; SPECT cihazı ile yapılan sintigrafi ve PET/BT cihazı ile yapılan PET görüntülemesi olarak 2 çeşit görüntüleme uygulanabilir.

Kliniğimizde bir adet çift başlı SPECT gama kamera bulunmaktadır.

Kliniğimizde kalp (Myokard Perfüzyon sintigrafisi), kemik, tiroid, paratiroid, akciğer, Meckel divertikülü, statik böbrek (DMSA) ve dinamik böbrek (DTPA) sintigrafileri çekilmektedir.

 

02 Ekim 2023